Onze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie over cookies
Sluiten

Ontmoet onze drive voor de beste chauffeurs. Ontmoet Ellen Semmekrot

Actief op zoek naar nieuwe chauffeurs

De grootste uitdaging de komende jaren op onze HR afdeling is het aantrekken en behouden van vakkundig personeel voor de bedrijven die onder de Nijhof-Wassink Groep vallen. Zo zijn er door uitbreiding van werkzaamheden bij Nijhof-Wassink en door het natuurlijk verloop van personeel het aantal vacatures het afgelopen jaar flink toegenomen. Daar komt de komende jaren nog een extra uitdaging bij.

Als gevolg van een hoge uitstroom van chauffeurs die met pensioen gaan en een laag potentieel aan nieuwe chauffeurs op de arbeidsmarkt, zal er de komende jaren een tekort aan chauffeurs op de arbeidsmarkt ontstaan. Waar we een aantal jaren geleden nog de keuze hadden uit een stapel sollicitaties van goede sollicitanten, hebben we tegenwoordig ‘een handjevol sollicitaties en is deze stapel vandaag de dag aanzienlijk kleiner. Goede chauffeurs zijn schaars en hebben daarom de keuze uit meerdere werkgevers. We merken dan ook dat wij ons als werkgever steeds beter moeten verkopen en ons verder moeten onderscheiden van onze concurrenten. Nijhof-Wassink heeft veel te bieden aan haar medewerkers en dat moeten we dus goed kenbaar maken. En dat begint al bij de eerste stap, het uitzetten van de vacature. Iedereen schreeuwt om chauffeurs. Maar hoe zorg je ervoor dat je op de juiste plek opvalt, dat mensen jouw vacature lezen en ook besluiten te solliciteren? Na de sollicitatie volgt een eerste gesprek en de introductie. Deze momenten zijn cruciaal voor een goede eerste indruk.

Bij Nijhof-Wassink zijn we niet alleen bezig om goed op te  vallen in een vijver voor chauffeurs die steeds kleiner wordt, maar werken wij er ook actief aan om de vijver groter te maken. Om mensen enthousiast te maken voor dit geweldige vak zijn er verschillende initiatieven gestart waar Nijhof-Wassink in enkele hiervan actief aan deelneemt.

Na mijn studie ben ik bij Nijhof-Wassink aan de slag gegaan, maar ik kende het bedrijf al van mijn stage. Tijdens deze stageperiode heb ik onderzoek gedaan naar hoe wij als transportbedrijf voldoende jonge chauffeurs kunnen aantrekken. Het antwoord op deze vraag bleek alleen niet zo eenvoudig. Jongeren zijn relatief onbekend met de baanmogelijkheden binnen de transport en logistiek sector en kiezen hierdoor vaak voor een andere baan of branche. Dit terwijl er juist zoveel baanmogelijkheden zijn binnen transport en logistiek, denk aan chauffeurs, logistiek medewerkers, transportplanners etc. Dit denkbeeld moeten we dus veranderen. Dit gebeurt onder andere via het plan ‘2000 chauffeurs gezocht’ van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Met dit plan wil STL aan het einde van dit jaar 2.000 nieuwe chauffeurs hebben geworven. Niet alleen werkzoekende chauffeurs krijgen met dit project een kans. Ook de mensen die altijd al chauffeur hebben willen worden, maar deze stap (vanwege bijvoorbeeld de kosten) nooit hebben gemaakt kunnen hier aan deelnemen. Belangrijke voorwaarde voor deelname is wel dat de kandidaten eerst een testdag moeten doorlopen. Ze worden dan getest op o.a. hun rijvaardigheid, motivatie en reactievermogen. Inmiddels hebben al 1.500 nieuwe chauffeurs werk gevonden via het sectorplan. Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen wordt er voor nog eens 500 zij-instromers ruimte gemaakt. Ook bij Nijhof-Wassink gaan de eerste chauffeurs nadat ze alle benodigde certificaten hebben behaald aan de start met ons eigen introductieprogramma.

Niet alleen binnen onze Human Resource afdeling zijn we bezig met het aantrekken van nieuwe chauffeurs. Ook andere collega’s denken met ons mee en  geven ons adviezen over onze vacatures en tips voor geschikte kandidaten. Dit is natuurlijk geweldig om aan mee te werken. Collegialiteit voor nieuwe collega’s.

Ellen Semmekrot
HR medewerkster

 

Terug naar overzicht