Hoe Voergroep Zuid geld verdient voor de boer

We laten u graag zien wat ons bedrijf doet, wat onze passie is en hoe we hier iedere dag weer invulling aan geven. Dit doen we samen, samen met onze collega’s en samen met onze klanten. In alles wat wij doen, zijn onze klanten onze drijfveer, zij staan centraal in onze werkzaamheden. Wij stellen graag één van onze relaties aan u voor: Voergroep Zuid, producent en leverancier van mengvoer en voergrondstoffen in het zuiden van Nederland en België.

Het juiste voer, op de juiste plek, op het juiste moment. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar bij Voergroep Zuid weten ze hoe belangrijk het is om die belofte elke dag weer waar te maken. “Goede service is de basis van ons bestaan”, zegt Bas Franken, Supply Chain Manager bij Voergroep Zuid. “Dus: zorgen dat voer op tijd wordt geleverd en de juiste kwaliteit heeft.”

Toekomstgericht ondernemen
Voergroep Zuid is echter veel méér dan alleen een leverancier van voer. “Als coöperatie staan we tussen onze klanten”, zegt Franken. “Je weet wie je klant is en wat hij of zij nodig heeft. Er komt tegenwoordig heel veel op boeren af. Denk alleen al aan zaken als bedrijfsopvolging, schaalvergroting, milieuwetgevingsvraagstukken et cetera. Daarin denken wij mee en creëren we toegevoegde waarde. Een voorbeeld daarvan zijn de Masterclasses Agri-Business die we houden, specifiek voor jonge boeren. We brengen hen bij elkaar zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen en behandelen allerlei thema’s. Niet alleen over zaken die in de stal spelen, maar ook over bijvoorbeeld wetgeving. Zo proberen we een goede bijdrage te leveren aan een succesvolle start en hen te helpen om toekomstgericht te ondernemen.”

De kracht van Voergroep Zuid
Rendement in de stal is een ander aspect waar Voegroep Zuid zijn klanten nadrukkelijk in bijstaat. Franken: “Als coöperatie hebben we geen winstoogmerk. We willen geld verdienen voor boeren in plaats van geld verdienen aan boeren. We kijken met een integrale blik naar een boerenbedrijf. We analyseren niet alleen welke voerstrategie het beste past, maar kijken ook naar de bedrijfsvoering en gezondheid van de dieren. Samen met de boer bekijken we hoe we de dieren gezond houden en optimaal kunnen laten presteren. Onze kracht is dat we maatwerk leveren. 80% van het voer dat wij leveren is specifiek op maat gemaakt, afgestemd op het vee van die boer.”

Honderden soorten voer
De beweging om voer op maat te produceren werd zo’n vijftien jaar geleden ingezet, zegt transportplanner Joachim van Dijk. “Vroeger produceerden we zo’n twintig à dertig verschillende soorten voer. Tegenwoordig maken we honderden verschillende voermengsels. Die ontwikkeling heeft veel impact. Het feit dat we nu het grootste deel van het voer op maat produceren, betekent dat we daarmee pas aan de slag kunnen als de order binnen is. Ook de logistieke kant is door deze ontwikkeling complexer geworden. Het is elke dag weer een uitdaging om dat op een goede manier voor elkaar te krijgen. Het vraagt veel flexibiliteit. Bij een gemiddelde varkensboer leveren we zo vijf, zes à zeven verschillende soorten voer. En het kan best zijn dat een klant ’s ochtends belt en een order plaatst om vandaag voer te leveren. Het is aan ons om dan een oplossing te vinden om de klant te bedienen."

De essentiële rol van logistiek
Het grootste deel van de distributie doet Voergroep Zuid met eigen materiaal. “Zo’n 70% van het volume rijden we zelf weg”, zegt Franken.  “Wij geloven in eigen chauffeurs en eigen materiaal. Logistiek is voor ons ontzettend belangrijk. Voor onze klanten zijn de chauffeurs en het materieel letterlijk datgene wat zij het meeste zien van Voergroep Zuid. Zij hebben de meeste binding met de boer. Dat móet dus goed lopen. Maar we geloven ook in een partnership met een logistiek dienstverlener die ons helpt om de flexibiliteit op een kwalitatief goede manier waar te maken.”

Sinds dit jaar werkt Voergroep Zuid samen met Nijhof-Wassink. Van Dijk: “Nijhof-Wassink voert voor ons dedicated transport uit. Twee combinaties draaien fulltime mee in de distributie van voer van de fabriek naar de boer. Daarnaast schakelen we Nijhof-Wassink in voor netwerktransport, met name voor verder weg gelegen bestemmingen. Als wij met een vracht voer naar het zuiden van België moeten, is dat voor ons eigenlijk te ver weg. Wij hebben ook geen retourvracht. Nijhof-Wassink is door haar netwerk wel in staat om een retourvracht te organiseren. Daardoor kunnen zij dit soort transporten efficiënter en goedkoper uitvoeren dan dat we zelf kunnen. Daarnaast werkten we al samen met Ecotrans Logistics voor zakgoedtransport. Na de overname van Ecotrans door Nijhof-Wassink hebben we nu dus te maken met één logistieke partner.”

Professionaliteit
“Bij de keuze voor een logistiek partner is professionaliteit een belangrijke eis”, zegt Franken. “Lever je het voer netjes af zoals de klant het wil? Kun je de wielen en de mensen leveren? En kun je het transport uitvoeren voor een fatsoenlijke prijs? Nijhof-Wassink heeft zich bewezen als partij die ons daar optimaal in kan ondersteunen.”
 

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Nijhof-Wassink? Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Voer een geldig e-mail adres in.

Ik ga akkoord met het toesturen van de nieuwsbrief en ik heb de privacyverklaring gelezen.