Hoe GIJS het net even anders aanpakt

Een mengvoederbedrijf dat zelf geen brok produceert. Dat klinkt bijzonder, en is het ook, zegt directeur Erik Reefhuis van Gelre IJsselstreek (GIJS). “Wij doen het allemaal net even anders dan andere mengvoederbedrijven.”

GIJS is gespecialiseerd in het samenstellen van voer voor geiten en rundvee. En dan niet zomaar voer, maar voer dat precies de juiste samenstelling heeft voor wat de geiten of koeien van de betreffende agrariër nodig hebben. “We staan letterlijk naast de boer”, zegt Reefhuis. Hij is zelf al vele jaren actief in de branche en was een van de grondleggers van GIJS, dat officieel sinds 27 februari 2012 op eigen benen staat. “De mengvoedersector kenmerkt zich door schaalvergroting, waardoor de afstand tot de boer steeds groter wordt. Onze filosofie is juist om kort tegen de boer aan te kruipen, waarbij we veel persoonlijk contact hebben. Daarom zitten onze stalnutritionisten (voedingsdeskundigen, red.) niet op kantoor, maar gaan ze langs bij de boer in de stal. Zo zijn we in staat de voersamenstelling te adviseren en samen te stellen die het best aansluit op wat zijn koeien of geiten nodig hebben.”

Voor ieder dier het beste voer
GIJS laat het voer door acht verschillende mengvoederfabrikanten produceren. Reefhuis: “Wij maken gebruik van de overcapaciteit van mengvoederfabrikanten. Eenvoudig gezegd: wij maken het recept, zij het voer. Daardoor zijn we flexibel en kunnen we onze belofte waarmaken om voor iedere situatie het beste voer te leveren. Iedere mengvoederfabrikant heeft namelijk zijn specifieke kwaliteiten. Zo kan het zijn dat we het melkkoeienvoer voor boer A bij fabriek 1 laten produceren, terwijl we het voer dat de kalveren van boer A nodig hebben bij fabriek 2 bestellen. Het maakt ons niet uit waar het voer vandaan komt. Het gaat er om welk voer het beste is voor de dieren van onze klant.

Smulbrok
GIJS is in staat om creatieve oplossingen te verzinnen voor vragen die zich in de praktijk voordoen. Reefhuis illustreert dat met een voorbeeld. “Een koe moet minimaal twee keer per dag gemolken worden. In een volautomatische melkrobot kan een koe zelf bepalen wanneer zij zich laat melken. Maar als een koe niet uit zichzelf naar de melkrobot gaat, moet de boer zelf die koe gaan zoeken en naar de melkrobot begeleiden. Sommige boeren zijn daar zo 1,5 à 2 uur per dag druk mee. Hoe kun je die koeien verleiden om wel uit zichzelf naar de melkrobot te gaan? Wij hebben onderzocht welke smaken een grote aantrekkingskracht hebben op koeien. Het resultaat: de smulbrok. Deze smulbrok stimuleert koeien om het krachtvoer dat in de melkrobot wordt aangeboden te eten. Dat biedt meerdere voordelen: koeien vinden het voer zo lekker dat ze uit zichzelf naar de melkrobot gaan en dat bespaart de boer kostbare tijd. Daarnaast produceren koeien in sommige gevallen ook meer melk vanwege de uitgebalanceerde samenstelling van het voer en omdat ze zich vaker laten melken. Er zijn bedrijven waar een koe per dag 5 liter meer melk geeft.” 

Transport
Naast de productie van voer besteedt GIJS ook het logistieke traject volledig uit. “Je moet doen waar je goed in bent”, vertelt Reefhuis. “Voer samenstellen en boeren helpen om verder te komen met hun bedrijf: dat is onze specialiteit. We zijn geen vervoersbedrijf en het transport van ons voer laten we dan ook graag over aan ondernemingen die daar goed in zijn. Sinds de start van ons bedrijf in 2012 doet Ecotrans dat voor ons en, sinds de overname, ook Nijhof-Wassink. Daardoor is het logistieke netwerk in Nederland nog groter geworden.”

Win-winsituatie
Hoewel GIJS dus de veevoederdistributie niet zelf uitvoert, is het logistieke traject wel een belangrijke schakel in de dienstverlening aan zijn klanten. “Het is essentieel dat het voer op het juiste tijdstip, in de juiste hoeveelheid in de juiste silo wordt geblazen. Dat vraagt om chauffeurs die betrokken zijn en het goed willen doen voor de boer. Ecotrans en Nijhof-Wassink vullen dat op een professionele en betrokken manier in. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat een logistiek dienstverlener naast ons staat, net zoals wij naast de boer staan. Dus niet alleen voer van de productielocatie naar de boer brengen, maar ook meedenken om het transport zo efficiënt mogelijk uit te voeren, het aantal lege kilometers te beperken en de beladingsgraad te optimaliseren. Dat bespaart kosten en zo creëren we een win-winsituatie voor alle partijen: de boer, de transportondernemer en ons.”

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Nijhof-Wassink? Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Voer een geldig e-mail adres in.

Ik ga akkoord met het toesturen van de nieuwsbrief en ik heb de privacyverklaring gelezen.