Ontmoet Coops Mengvoeders en hun passie voor vee en voer

‘Krachtvoer voor fijnproevers’, is het motto van Coops Mengvoeders uit Halle. Coops Mengvoeders ontwikkelt en produceert mengvoeders voor varkens en rundvee, vertelt algemeen directeur Arno ter Maat. “Onze specialiteit: rundvee- en varkensvoer op maat maken.”

Eigen visie, voeders en recepten

Sinds 2016 is Coops Mengvoeders onderdeel van De Heus Group. “Maar we zijn volledig zelfstandig en werken met onze eigen visie en eigen recepten”, zegt Ter Maat. “Wij redeneren vanuit de stal. Een klantbezoek is bij ons een stalbezoek. Wij kijken, eventueel met andere erfbetreders zoals de dierenarts, naar het vee, de omstandigheden en bepalen vervolgens in overleg welk voer het rundvee of de varkens van deze specifieke boer nodig hebben. Bij sommige varkensbedrijven leveren we 7 verschillende typen voer. In totaal hebben we wel 300 verschillende recepten.”

De walsenstoel van Coops Mengvoeders is een uniek systeem in Nederland. Hier krijgt iedere grondstof haar eigen ideale bewerking, afhankelijk voor welke diersoort het voer bestemd is. Daardoor kan tot op klantniveau de ideale structuur van het voer worden bepaald.

Optimaal rendement

Het maatwerk is gestoeld op een duidelijke visie. “Onze ambitie is om het rendement van onze klanten te verbeteren. Dit doen we door in te spelen op de behoeften van het individuele bedrijf. De klant bepaalt de doelstellingen en samen kijken we wat er nodig is om die doestellingen te halen. Niet elke boer is hetzelfde, en niet elk bedrijf is hetzelfde. De combinatie van een kwalitatief product en een goed advies zorgt voor een optimaal rendement.”

Ondernemer van de toekomst

Coops Mengvoeders is niet alleen leverancier, maar vooral ook adviseur voor zijn klanten. “Er komt zoveel op hen af. Een boer was vroeger een goede dierverzorger. Tegenwoordig komt er zoveel meer bij kijken en moet je echt een manager zijn. Je moet kennis en liefde hebben voor het vak en het vee, maar je moet ook financieel goed onderlegd zijn en een visie hebben: hoe ga ik mijn bedrijf runnen richting de toekomst? Hoe ga ik alle zaken managen waar we mee te maken hebben, zoals de opgave om CO2-uitstoot te reduceren en de stikstofproblematiek? Vanuit ons perspectief helpen wij onze klanten met advies en voermengsels die bijdragen aan het realiseren van de ambitie.”

Innovatie

Coops Mengvoeders zet sterk in op innovatie. Zo is onlangs een microdoseersysteem in gebruik genomen waarmee automatisch de juiste mix van mineralen wordt bijgemengd.

Totaalpakket van Ecotrans Logistics en Nijhof-Wassink

Qua transport besteedt Coops Mengvoeders alles uit. “Op dat vlak willen we volledig worden ontzorgd met representatieve trucks en chauffeurs. Nijhof-Wassink en Ecotrans Logistics bieden ons een totaalpakket en leveren de trucks en de chauffeurs. Er rijden altijd vier trucks van Nijhof-Wassink in ploegendienst voor ons, in onze kleurstelling. Hebben we extra capaciteit nodig? Dan neemt onze planner contact op met Nijhof-Wassink om vanuit het netwerk van Nijhof-Wassink extra capaciteit in te zetten. Eén keer in de vier weken hebben we een zakgoedweek en leveren we zakgoed aan onze klanten. Dat verzorgt Ecotrans Logistics voor ons.”

Hoge beladingsgraad

Bij het transport gaan maatwerk en efficiency hand in hand. “We zetten een aantal 32-tons opleggers in met relatief kleine compartimenten (12-vaks), omdat we ook veel kleine porties leveren. Transport is een wezenlijk deel van de kostprijs en op deze manier kunnen we de beladingsgraad zo hoog mogelijk maken en de kostprijs per kilometer zo laag mogelijk. In dat kader hebben we een paar jaar geleden ook een nieuwe, geavanceerde laadstraat in gebruik genomen waarmee we een bulkoplegger in tien minuten kunnen beladen. Voorheen kostte dat 45 minuten. Minder stilstand betekent meer efficiency.”

Uithangbord op het erf

Duurzame relaties zijn de basis voor Coops Mengvoeders. “Zowel met onze klant als met onze leveranciers, in dit geval Nijhof-Wassink en Ecotrans Logistics. In feite is de chauffeur ons uithangbord op het erf van de boer en daarmee een wezenlijke schakel in de relatie met onze opdrachtgever. Dat moet kloppen en goed zijn. Ze weten exact waar de silo’s staan en welk soort voer in welke silo moet worden gelost. Wij moeten erop kunnen vertrouwen dat het allemaal goed komt. Nijhof-Wassink en Ecotrans Logistics maken dat vertrouwen al jaren waar.”

Feiten en cijfers Coops Mengvoeders

  • Het hoofdkantoor van Coops Mengvoeders staat in Halle (NL)
  • Het bedrijf heeft productielocaties in Halle en Winterswijk
  • Coops Mengvoeders heeft 50 medewerkers
  • Coops Mengvoeders belevert rundvee- en varkensbedrijven

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Nijhof-Wassink? Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Voer een geldig e-mail adres in.

Ik ga akkoord met het toesturen van de nieuwsbrief en ik heb de privacyverklaring gelezen.