Eurol bouwt aan de toekomst

Eurol bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst. Het bedrijf heeft onlangs in Almelo een nieuw state-of-the-art hoogbouwmagazijn in gebruik genomen voor de opslag en distributie van smeermiddelen. De achttien meter hoge bedrijfshal biedt ruimte aan 15.000 pallets.

Eurol XL is uniek in zijn soort: nergens in Nederland staat een dergelijk gebouw met zoveel palletplaatsen voor smeermiddelen. Het logistiek centrum, met een totaalvloeroppervlak van ruim 12.500 m2, omvat een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn inclusief orderpicking en expeditiemagazijn. In het hoogbouwmagazijn worden pallets automatisch in de stellingen geplaatst door computergestuurde robots. Met ons nieuwe magazijn, pal naast de CTT barge terminal in Almelo, versterken we de logistieke dienstverlening aan onze klanten”, zegt managing director Martijn Pfeiffer.

Wereldwijd
De uitbreiding naar Almelo is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Eurol. Het bedrijf is de afgelopen 45 jaar vanuit zijn thuisbasis in Nijverdal uitgegroeid tot een internationale speler van formaat. De producten van Eurol zijn inmiddels wereldwijd verkrijgbaar in 85 landen. De productrange omvat een totaalassortiment smeermiddelen, technische vloeistoffen, reinigings- en onderhoudsproducten die in een groot aantal segmenten worden toegepast. Variërend van de automotive-, transport-, tweewieler- en motorfietsmarkt tot agri, grondverzet, industrie en scheepvaart.

Ondanks de internationale expansie is Eurol een Nederlands familiebedrijf gebleven, geworteld in Nijverdal. En voor alle duidelijkheid: hier blijft Eurol óók gevestigd. Met de ingebruikname van de locatie in Almelo is Eurol evenwel nog beter in staat om de dagelijkse ambitie waar te maken: meerwaarde creëren voor de klant. “De markt is continu in beweging en als Eurol denken we daar in mee”, vertelt Pfeiffer. “Duurzaamheid wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker. We zien een toenemende animo voor het gebruik van duurzame producten. We ontwikkelen smeermiddelen die bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot, brandstofbesparing en een langere levensduur van machines.”

Horizon verbreden
Smeermiddelen zijn in de basis een duurzaam product. Goede smering verlaagt het energieverbruik en de uitstoot, ongeacht de toepassing of technologie. We zien dat dat steeds belangrijker wordt en ook nieuwe kansen biedt om onze horizon te verbreden. We zijn nu bijvoorbeeld ook actief in de railway met milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare smeermiddelen. Het toenemende bewustzijn voor duurzaamheid biedt ons ook de kans om te doen waar wij goed in zijn: veel flexibiliteit bieden richting onze klanten en producten ontwikkelen voor specifieke toepassingen. Om een voorbeeld te geven: voor elektrisch aangedreven voertuigen en machines hebben we heel specifieke typen smeermiddelen ontwikkeld.”

Ook in de huisvesting en bedrijfsprocessen is duurzaamheid een prominent item. “Onze nieuwbouw in Almelo is heel duurzaam: het gebouw  verwarmen we volledig met warmtepompen (geen gasaansluiting) en is voorzien van extra verhoogde isolatiewaarde (Rc 6) die hoger is dan de eisen uit het bouwbesluit. Ook in Nijverdal is duurzaamheid een belangrijk thema. Van oudsher worden grondstoffen in een gasgestookte ‘hotroom’ verwarmd. Dat vervangen we stap voor stap door elektrisch verwarmde processen.”

Aanvoer van grondstoffen
Eurol produceert ruim 600 verschillende soorten smeermiddelen, die in allerlei verschillende formaten worden verpakt. In de dagelijkse bedrijfsvoering is een optimale afstemming tussen logistiek en productie essentieel om de bedrijfsprocessen soepel te laten verlopen. Pfeiffer: “Wij kopen grondstoffen die we gebruiken bij de productie in bulkhoeveelheid in. Die worden aangevoerd vanuit raffinaderijen en opslaglocaties in Duitsland, Frankrijk en de havens in Rotterdam en Antwerpen. Nijhof-Wassink verzorgt de aanvoer van diverse types oliën naar onze productielocatie in Nijverdal. Wij produceren 24/5 en de aanvoer van de grondstoffen wordt afgestemd op de fabrieksplanning. Dat houdt in dat de grondstoffen er móeten zijn op het moment dat wij die nodig hebben en daarin is transport een essentiële schakel.”

Betrouwbaar en flexibel
Eurol werkt al jaren samen met Nijhof-Wassink. “Flexibiliteit en betrouwbaarheid zijn voor ons ontzettend belangrijk. De service van Nijhof-Wassink is op die onderdelen van hoog niveau. Ze staan er hetzelfde in als wij richting onze klanten: ze zijn flexibel en denken in oplossingen. Soms gebeurt er iets onvoorziens waardoor de planning van de productie wijzigt. Nijhof-Wassink heeft de flexibiliteit om daar op een goede manier op te anticiperen. Het is voor ons een ontzettend betrouwbare logistieke partner, Nijhof-Wassink past ons als een maatpak.”

Feiten en cijfers Eurol

  • Opgericht in 1977
  • Vestigingen in Nijverdal en Almelo
  • 250 medewerkers
  • Afzet in 85 landen

Foto: Martijn Pfeiffer (Eurol)

Auteur:  Tonny Wolberink
Tonny Wolberink | Commercial Manager Liquid Bulk Logistics

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Nijhof-Wassink? Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Voer een geldig e-mail adres in.

Ik ga akkoord met het toesturen van de nieuwsbrief en ik heb de privacyverklaring gelezen.