Een passie voor tarwe

Wat hebben hoogwaardige kleefstoffen voor golfkarton, diervoeding en vegetarische alternatieven voor vis en vlees met elkaar te maken? Het antwoord: in al deze producten worden tarweproducten verwerkt.

Bij Crespel & Deiters Group weten ze alles van de welhaast onbeperkte mogelijkheden die tarwe biedt. Crespel & Deiters Group, met het hoofdkantoor in Ibbenbüren in Duitsland, is een van de toonaangevende producenten van tarwezetmeel en tarweproteïnen in Europa. “Werken met de hernieuwbare grondstof tarwe is leuk en fascinerend”, zegt Philipp Leugers, Project Manager Supply Chain Management bij Crespel & Deiters Group. “Al meer dan 160 jaar werken wij met dit universele natuurproduct. Voor ons is tarwe de basis voor de ontwikkeling van allerlei producten. Tarwe biedt ons onbeperkte toepassingsmogelijkheden. Wij ontleden tarwe in tarwezetmeel, tarweproteïnen, tarwevezels en tarwe-extracten en raffineren het tot op maat gemaakte producten. Zo kunnen we het gebruik van conventionele grondstoffen voor onze industriële klanten (non-food/food) verminderen en zelfs vervangen. Wij voegen ook waarde toe in het proces. Onze oplossingen verhogen de kwaliteit van de producten van onze klanten, verbeteren de duurzaamheid en vergroten de economische efficiëntie van opdrachtgevers.”

Potentie van tarwe
“Verantwoordelijkheid, vooruitstrevendheid en doorzettingsvermogen. Dat zijn drie kernwaarden die ons familiebedrijf, de Crespel & Deiters Group, treffend omschrijven. Ze vormen de leidraad van wie we zijn, zowel intern als in de omgang met klanten, zakenpartners en onze omgeving.”

"Wij zijn ervan overtuigd dat de status quo van industriële processen - dat wil zeggen: hoe iets nu gaat - altijd ter discussie kan worden gesteld. Daarom hebben wij ons gespecialiseerd in het leveren van zeer functionele oplossingen, waarmee wij onze klanten helpen om nieuwe wegen in te slaan. We zijn blij dat we klanten, partners en medewerkers vinden die het potentieel van tarwe als natuurlijke hernieuwbare grondstof erkennen en die enthousiast zijn om nieuwe wegen in de productie en productieprocessen te bewandelen."

Werken aan een duurzame toekomst
De producten van Crespel & Deiters Group vinden hun weg in vele toepassingen (zie kader). Bij alles wat Crespel & Deiters Group doet, is duurzaamheid een belangrijke pijler. “Uiteindelijk is het ons doel om producten te hebben die het gebruik van klassieke fossiele grondstoffen in de non-foodsector aan de industriële kant verminderen of vervangen en meer functionaliteit, voedingswaarde en plantaardige alternatieven bieden in de foodsector. Bij de Crespel & Deiters Group zien we het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om te werken aan het bevorderen van een duurzamere productie van industriële goederen en voeding, in lijn met een circulaire economie."

Voedselverspilling tegengaan
Crespel & Deiters Group geeft op allerlei manieren invulling aan deze ambitie. Een treffend voorbeeld is de rol die tarwe kan spelen bij het voeden van de groeiende wereldbevolking. De verwachting is dat er in 2050 bijna 10 miljard mensen op aarde zijn. Hoe kunnen die allemaal worden gevoed? “De vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, de antwoorden zijn complex en veelgelaagd. Een belangrijk punt is in ieder geval het verminderen van voedselverspilling. Zetmeelproducten op basis van tarwe kunnen bijdragen aan een langere houdbaarheid van voedsel en zo voedselverspilling tegengaan. Daarnaast hebben grote delen van de wereldbevolking onvoldoende toegang tot voedzaam, eiwitrijk voedsel. Geïndustrialiseerde en opkomende markten worstelen daarentegen met de gezondheids- en milieugevolgen van een overmatige consumptie van dierlijke eiwitten. Het plantaardige eiwit van tarwe is een sleutel voor evenwichtige, duurzame voeding. Plantaardige eiwitten met textuur leveren een waardevolle bijdrage aan een wereldwijd duurzaam voedingspatroon.”

Uitdagingen
In de service aan zijn opdrachtgevers ziet Crespel & Deiters Group ook een belangrijke rol weggelegd voor logistieke partners. “Een logistieke partner is medebepalend voor het imago van Crespel & Deiters bij de klant”, zegt Leugers. “Betrouwbaarheid, goede prestaties en kwaliteit van de dienstverlening zijn voor ons erg belangrijk. Als onze logistieke partner goede kwaliteit levert, is dat ook positief voor ons. Daarnaast vinden wij vertrouwen en openheid belangrijk. Oftewel: samen uitdagingen oplossen en verbeteringen vinden.”

Sinds 2019 werkt Crespel & Deiters Group samen met Nijhof-Wassink. “Dat is eigenlijk een beetje bij toeval ontstaan. Ik was op zoek naar een partner die ons kon helpen bij onze BigBag-service, waarbij producten worden verpakt en verzendingsklaar gemaakt. Toen ik over Europark Emlichheim-Coevorden reed, viel mijn oog op de grote en indrukwekkende silo’s van Nijhof-Wassink.”

Het bleek het startsein voor een veelomvattende samenwerking. “Nijhof-Wassink verzorgt nu voor ons silotransporten, BigBag-service en laadt containers voor onze overzeese activiteiten. Ook silo-opslag is een belangrijk onderdeel van de samenwerking. Bij de silo-opslag van Nijhof-Wassink in Coevorden kunnen wij onze producten variabel bufferen. Daardoor kunnen we goed anticiperen op schommelingen in de vraag van onze klanten en optimaal reageren op zowel een grotere vraag als tijdelijke dalingen. De silo-opslag in Coevorden zorgt ervoor dat de productie voor onze fabriek in Ibbenbüren constant blijft. Met Nijhof-Wassink hebben we bovendien een sterke partner voor de snelle afhandeling en transport van het "backup materiaal" voor onze productie. In geval van nood moeten we snel kunnen schakelen en Nijhof-Wassink heeft het equipment om snel transport naar Ibbenbüren mogelijk te maken.”

Hands-on
Leugers is zeer tevreden over de samenwerking met Nijhof-Wassink. “Naast transporten - met eersteklas truck- en trailermaterieel - biedt Nijhof-Wassink ook silo-opslag en op maat gesneden warehouse-services. De service van Nijhof-Wassink kenmerkt zich door hoge kwaliteit en flexibiliteit. Zij zijn in staat om snel en vakkundig te reageren op nieuwe wensen en speciale opdrachten en hebben een sterke hands-on mentaliteit. Dingen aanpakken, uitproberen, evalueren, doen, en dan samen uitvoeren. Nijhof-Wassink levert op alle gebieden eersteklas prestaties. Daarnaast hebben wij dezelfde filosofie richting onze klanten. We leggen allebei de nadruk op ‘teamplay’ en op een open en eerlijke manier omgaan met elkaar. Dat is de basis voor een goede samenwerking, nu en in de toekomst.”

 

Auteur:  Okko ten Hoff
Okko ten Hoff | Commercial Manager

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Nijhof-Wassink? Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Voer een geldig e-mail adres in.

Ik ga akkoord met het toesturen van de nieuwsbrief en ik heb de privacyverklaring gelezen.