Covestro, Overal onzichtbaar aanwezig

case

In koelkasten, matrassen, meubilair, auto’s, sportschoenen, behuizingen van elektrische apparaten: producten van Covestro zijn overal aanwezig in het dagelijks leven van consumenten. Overigens zonder dat dat meteen opvalt. “Onze producten zijn steevast ergens in verwerkt zonder dat dat zichtbaar is voor de eindgebruiker”, zegt Nicole Kopitzke, Head of Logistics Procurement. Covestro is wereldwijd één van de toonaangevende leveranciers van hoogwaardige polymeren. Die worden voor tal van toepassingen gebruikt. De voornaamste afzetmarkten zijn de auto-industrie, de bouwsector, de houtverwerkende industrie, de meubelindustrie en de elektro- en elektronicasector. Andere sectoren waarin Covestro actief is, zijn sport en vrije tijd, cosmetica, gezondheid en de chemische industrie. Het productportfolio bestaat onder meer uit grondstoffen voor hoogwaardig polyurethaanschuim dat als flexibel schuim voornamelijk wordt gebruikt in meubels, matrassen en autostoelen. Vast schuim wordt ingezet voor isolatie van bijvoorbeeld gebouwen en koelkasten. Verder produceert Covestro onder meer het hoogwaardige kunststof polycarbonaat, een materiaal dat wordt gebruikt bij de fabricage van componenten voor auto’

Speerpunten

Covestro zet nu vol in op innovatie en duurzaamheid. Dat is mede ingegeven door mondiale ontwikkelingen, zoals klimaatverandering en groei van de wereldbevolking. Kopitzke: “Onze visie luidt: ‘To make the world a brighter place’. Met innovatieve producten en duurzame oplossingen willen we de grenzen verleggen van wat mogelijk is.”

Energiezuiniger koelen

De focus op duurzaamheid en innovatie komt terug in tal van facetten. Illustratief voorbeeld is de inspanning die Covestro verricht om voedselverspilling terug te dringen. De materialen die worden gebruikt in de keten voor levering en opslag van voedsel, hebben direct invloed op de houdbaarheid en de mate waarin voedsel vergaat voordat het bij de consument op zijn bord ligt. Covestro maakt de componenten voor hard polyurethaanschuim. Deze materialen worden gebruikt om magazijnen, vrachtwagens, koelingen in supermarkten, koelkasten en diepvriezers te isoleren. Experts van Covestro werken er constant aan om het hoogwaardige schuim nog beter te laten presteren. Minder energie, meer ruimte. Eén van de meest recente uitvindingen in dit opzicht is gebaseerd op een eenvoudige vergelijking: hoe kleiner de poriën in het schuim, hoe beter de isolatieprestaties. Met microschuim konden de poriën tot 40 procent worden verminderd. Dat resulteert in 10 procent meer isolatievermogen van het schuim. Op deze manier draagt microschuim bij aan reductie van voedselverspilling. Bovendien helpt deze innovatie consumenten om energie te besparen, aangezien koelkasten en diepvriezers verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van het energieverbruik van een huishouden. Verder maken de innovatieve schuimen apparaten ook praktischer: omdat ze dunner zijn dan conventionele oplossingen, bieden koelkasten met microschuim extra opslagruimte.

Zuinigere auto’s

Covestro werkt ook op tal van andere terreinen aan dergelijke innovaties, variërend van innovatieve materialen voor windturbines, oplossingen die bijdragen aan lichtere en zuinigere auto’s tot isolatiesystemen voor gebouwen om het energieverbruik te verlagen. Kopitzke: “We stemmen economische groei af op duurzaamheid: met producten en technologieën die de samenleving ten goede komen en onze impact op de natuur verminderen. Onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid gaan overigens verder dan ons eigen bedrijf: we verwachten dezelfde commitment van onze leveranciers.”

Samenwerking met Nijhof-Wassink

Covestro werkt al jaren samen met Nijhof-Wassink, dat liquid bulk- en dry bulklogistics uitvoert voor Covestro. Nijhof-Wassink verzorgt onder meer het tanktransport van polyolen van de productielocatie van Covestro in Antwerpen naar afnemers in Polen. Polyolen is een belangrijk component voor de vulling in bijvoorbeeld matrassen, meubels en autostoelen. “We werken al meer dan twaalf jaar samen”, vertelt Nicole Kopitzke. “Het is begonnen met dry bulk transport en in 2016 is daar intermodaal transport van liquid bulk bij gekomen. Nijhof-Wassink heeft zich bewezen als een betrouwbare, klantgerichte partner die bovendien bereid is om nieuwe markten te betreden.”

Uitstekende SQAS-beoordeling

“Wij gaan voor duurzame partnerschappen met onze logistiek dienstverleners”, vervolgt Kopitzke. “Daarbij vinden wij het belangrijk dat bedrijven voldoen aan onze veiligheids- en kwaliteitseisen en beschikken over de benodigde certificeringen en een geldige SQAS-beoordeling. Dat is voor ons een waarborg dat transport en opslag van goederen op een veilige, kwalitatief goede en voor het milieu juiste manier wordt uitgevoerd. Nijhof-Wassink voldoet aan onze eisen en servicelevels. Bovendien hebben ze een uitstekende SQAS-score (van 93 procent, red.). Dat geeft ons het vertrouwen dat wij kunnen vertrouwen op de juiste partner, die weet hoe met chemicals moet worden omgegaan en zich bewust is van de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt. Dat wordt in de dagelijkse praktijk bevestigd doordat Nijhof-Wassink haar taak geruisloos en professioneel uitvoert. Dat is een goed teken en een prestatie die absoluut wordt erkend door Covestro!”
 

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Nijhof-Wassink? Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Voer een geldig e-mail adres in.

Ik ga akkoord met het toesturen van de nieuwsbrief en ik heb de privacyverklaring gelezen.