Aliancys, Partnerschap met chemie

case

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Aliancys ontwikkelt, produceert en verkoopt kunstharsen waarmee composieten gemaakt worden. Met zes vestigingen in Europa en twee in China en afzetmarkten in Europa, het Midden-Oosten en Azië is het bedrijf marktleider in hoge kwaliteit kunstharsen.

Composieten zijn veelal sterker en lichter dan natuurlijke materialen, roesten niet en kunnen precies die eigenschappen meekrijgen die van belang zijn voor een bepaalde toepassing. Het materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten wint daarom snel terrein in de maakindustrie.  Zo worden composieten gebruikt voor onder meer containertanks, autocarrosserieën, windmolenbladen, rioolbuizen en zelfs betonwapening.

Meedenken met de klant

Aliancys is voortgekomen uit DSM Composite Resins. Sinds 2016 opereert het bedrijf zelfstandig. “Onze bedrijfsvisie is gestoeld op twee pijlers: bouwen aan de huidige én de toekomstige business van onze klanten", vertelt CEO Bert Bakker. "Dat doen we door hoogwaardige kunstharsen te leveren, door mee te denken met onze klanten en door te investeren in productwikkeling. Een werkwijze die uniek is in deze industrie."

Dezelfde filosofie

De Europese kunstharsen van Aliancys worden geproduceerd in fabrieken in Compiègne (Frankrijk), Filago (Italië) en Schoonebeek (Nederland). Voor de logistieke operatie in de Nederlandse en Franse fabrieken werkt Aliancys nauw samen met Nijhof-Wassink. "Wij hechten aan kwaliteit, service en betrouwbaarheid en zoeken in de hele keten naar partners die werken vanuit dezelfde filosofie", aldus Bert Bakker. "Nijhof-Wassink verzorgt sinds 2000 het wegtransport van Schoonebeek naar onze klanten in heel Europa. Het is zowel weg- als containertransport, met geconditioneerde tanks waarin de vloeibare kunstharsen op de juiste temperatuur gehouden worden. Daarnaast leveren we ook harsen in IBC's en vaten. Voor deze volumes verzorgt Nijhof-Wassink sinds vier jaar de warehousing." Hiervoor heeft Nijhof-Wassink een shuttledienst van vier trekker-opleggers die de geproduceerde kunstharsen tweemaal daags naar hun magazijn in Coevorden rijdt, waar ze worden opgeslagen en in deelladingen verder worden getransporteerd.

Uitwisseling van personeel

In de samenwerking tussen Aliancys en Nijhof-Wassink is sprake van een hecht partnerschap. Dat gaat zelfs zo ver, dat er 'on-site operators', in dienst van Nijhof-Wassink, permanent gestationeerd zijn in Schoonebeek. Zij zijn opgeleid door Aliancys voor het veilig werken met de brandbare kunstharsen en verrichten, naast het spoelen en vullen van de tankwagens, ook andere hand- en spandiensten in en rond de fabriek. De on-site operators hebben de beschikking over een trekker en meerdere tankwagens. Er wordt gewerkt middels een 'drop-and-swap'-systeem: de kunstharsen worden direct na productie in de gereedstaande lege tankwagen gepompt, die vervolgens door een chauffeur van Nijhof-Wassink kan worden weggereden, rechtstreeks naar de klant of naar een overslagstation of -haven voor verder vervoer per trein of schip. Opslag en verdere handling is hierdoor overbodig. De uitwisseling van personeel beperkt zich niet tot de on-site operators in Schoonebeek, maar is ook zichtbaar bij Nijhof-Wassink in Rijssen; de planner die hier de transporten van Aliancys coördineert, was voorheen expeditiemedewerker van het toenmalige DSM Composite Resins en is nu in dienst van Nijhof-Wassink.

Concentreren op core-business

"Ons idee is dat je moet focussen op wat je goed doet. Aliancys is specialist in het ontwikkelen, produceren en vermarkten van nieuwe kunstharsen, Nijhof-Wassink blinkt uit in warehousing en transport. Wat prettig is aan de samenwerking is de proactiviteit van de organisatie en de consistente kwaliteit van hun dienstverlening. We hoeven hen daar ook niet aan te herinneren, het is verweven in de bedrijfscultuur. Wij kunnen ons concentreren op onze core-business en erop vertrouwen dat Nijhof-Wassink onze producten in de beste condities en op tijd aan de klant levert."

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Nijhof-Wassink? Schijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Voer een geldig e-mail adres in.

Ik ga akkoord met het toesturen van de nieuwsbrief en ik heb de privacyverklaring gelezen.