Onze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie over cookies
Sluiten

Ontmoet onze Wasploeg

Stevige schouders, schone velgen

Iedere vrijdagavond en zaterdagochtend zorgt de wasploeg voor het reinigen van onze vrachtwagens in Rijssen (NL). De groep bestaat uit vijftien personen, in wisselende samenstellingen. Daarnaast is er de zogeheten ‘koppel-ploeg’. Deze medewerkers selecteren de auto’s, verzorgen het in- en uitrijden van de combinaties in de washal om deze vervolgens weer netjes te parkeren. Cor Dommerholt is een van deze medewerkers: ”Ik ben 67 jaar en werk sinds 1971 bij Nijhof Wassink, onder andere als werkplaatschef. Het is leuk om op deze manier betrokken te blijven”.

Velgen
De mannen – momenteel zijn er geen dames in de wasploeg – treden elke vrijdagavond om 18.00 uur aan. Er zijn twee hallen waar totaal ongeveer 50 vrachtwagens per weekend worden gereinigd. Het reinigingsproces is een goed afgestemd geheel. Aron Kuipers: ”Ieder ploeglid heeft zijn eigen plek. Dat werkt snel en efficiënt. We zijn goed op elkaar ingespeeld”. Nieuwelingen worden begeleid door een ervaren kracht. Ze beginnen met het reinigen van de velgen. “Belangrijk, want aan de velgen zie je of een vrachtwagen écht schoon is.” legt Cor uit.

Uiteraard zijn er voor- en nadelen per seizoen. Bart Oude Wolbers: “In de winter is het aanpoten. Het is dan koud en de wagens zijn soms erg vies door pekel, modder, etc. In de zomer kan het warm zijn in de hal. Je moet soms hard poetsen om alle vliegjes te verwijderen. Zeker in het begin kun je last van je armen krijgen. Maar we gaan voor het resultaat en dat geeft veel voldoening.” Er zijn geen echte ‘vrachtwagenfreaks’ in de groep, de mannen studeren allemaal iets anders. Ze denken bij Nijhof-Wassink echter volop mee over efficiency en veiligheid en doen hierover ook suggesties.

“Je moet stevige armspieren hebben en tegen een grapje kunnen.” Dé criteria voor nieuwelingen binnen de wasploeg. Aldus de collega’s. Thomas Feddema heeft zojuist het ‘ontgroeningsritueel’ achter de rug. Zijn shirt is nog nat. Mathijs Struijk – die al enige jaren meeloopt - lacht: “Nieuwkomers worden - zodra ze het werk goed onder de knie hebben – ‘ontgroend’. Ze moeten twee keer door de waterboog lopen. Met deze boog worden de vrachtwagens na het wassen nagespoeld.”

De wasploeg wordt betrokken bij personeelsfeesten en uitgenodigd voor reisjes. Aron: “We krijgen hetzelfde kerstpakket als iedereen. We zijn voor veel collega’s, vooral door onze werktijden ‘onzichtbaar’, maar we horen er echt bij.”

De Wasploeg
Nijhof-Wassink

 

 

Terug naar overzicht